Zelfactualisatie: in 5 stappen je volle potentie bereiken

Start zelf met zelfactualisatie.

In een jaar tijd ben ik van een vaste baan in loondienst als Head of Marketing geswitcht naar: een coach met een eigen praktijk en ondernemer met een eigen creatief marketingbureau. Van het gevoel dagelijks geleefd te worden heb ik het roer niet alleen omgegooid, maar overgenomen. Ik ga over mijn eigen leven. 

Nu mag ik elke dag mensen op weg helpen om hun leven of business weer in eigen hand te nemen. Door ze handvatten aan te reiken waarmee ze hun bewustwording vergroten, door hun belemmerende overtuigingen uit te vergroten, hun gedragspatronen in kaart te brengen en te doorbreken.

Start zelf met zelfactualisatie

Je hebt zelf invloed op hoe jouw leven eruitziet. Indien al jouw basisbehoeften (onderdak, voedsel, kleding, etc.) vervuld zijn, kun je er altijd voor kiezen om jezelf verder te ontplooien. Echte groei en zelfontwikkeling bereik je alleen door naar binnen te kijken. In jezelf dus. En vanuit daar kun je je leven (opnieuw) vorm gaan geven.

In dit blog heb ik speciaal voor jou de belangrijkste stappen op een rij gezet. Ik nodig je uit om het zelf eens te proberen en zo jouw eigen potentie te realiseren.

In 5 stappen je volle potentie bereiken

Stap 1: Kijk naar binnen

Wat wil jij? Wat is jouw verlangen, jouw wens, wat wil je graag uit het leven halen of hebben? Als je dat duidelijk hebt, dan wordt het ook makkelijker om in beweging te komen om dat waar te maken. Het is hierbij belangrijk dat je niet alleen wéét waar je naartoe wil, maar dat je het ook vóelt. Bijvoorbeeld door je voor te stellen hoe het eruit zou zien als je je doel bereikt hebt. Hoe zou dat voelen in je lijf? Voel je het succes in je buik? In je borst? Willen je benen alleen nog maar dansen? Om dit gevoel vast te houden adviseer ik mijn cliënten om op zijn minst een paar keer per week te visualiseren, bijvoorbeeld tijdens een ochtendwandeling.

Stap 2: Maak tijd en ruimte

Visualiseren is een belangrijk middel, maar het is ook belangrijk om jouw intentie kracht bij te zetten door het ook echt te doen. Zoals met de meeste dingen die de moeite waard zijn, kost dit proces tijd en ruimte, zowel in je leven als in je hoofd. Je zult die tijd en ruimte dus vrij moeten maken. Maar hoe pak je dat aan? Mijn tip is om een week lang elke dag bij te houden hoeveel tijd je besteedt aan welke activiteiten. Waar besteed je veel tijd aan? En word je daar blij van? Als je veel tijd besteedt aan iets waar je geen energie van krijgt, bedenk dan hoe je die tijd kunt beperken. Bedenk ook hoeveel tijd je nodig hebt om je doel te bereiken.

Voorbeeld schema

 

Activiteit Start-eindtijd Gevoel/gedachte
erbij smile frown
Duur activiteit

 

Je kunt bovenstaand schema gebruiken om een beeld te krijgen hoeveel tijd je besteedt aan je dagelijkse activiteiten. Nadat je alles hebt ingevuld kun je kijken naar welke activiteiten voortaan kunnen worden ingeruild voor activiteiten die bijdragen aan het verwezenlijken van jouw verlangen. 

Stap 3: Verdeel je plan in hapklare brokken.

Om je doel te bereiken heb je, afhankelijk van de omvang van jouw project, verschillende stappen te zetten. Als voormalig Head of Marketing weet ik hier alles van! Een groot project is zoveel beter behapbaar als je het opdeelt in hapklare brokken. Doe dat dus ook voor jouw proces. Begin hierbij eens helemaal achteraan en redeneer terug naar voren, je zal zien dat je nieuwe inzichten opdoet.

Stel, ik heb schoolzwemmen gemist en wil niets liever dan mijn A-diploma halen. Om dat te bereiken heb ik een aantal dingen nodig:

–           een zwembad
–           een zwemleraar
–           de juiste kleding en materiaal (zwemspullen)
–           budget

Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen? Zoals gezegd werkt dit het beste als je jouw project opbreekt in kleine stukjes. Dus in welke stappen kan ik het halen van mijn A-diploma opdelen?

Mijn eerste 5 stappen hebben allemaal te maken met het vinden van een zwembad:

 1.  Ik kijk op verschillende websites van zwemverenigingen in de buurt en doe navraag doen bij bekenden die zwemmen.
 2. Ik maak een lijst van de top 5
 3. Ik bel deze verenigingen en vraag naar de mogelijkheden
 4. Ik ga langs bij de top 3
 5. Ik volg een aantal proeflessen en maak een keuze

En zo verdeel je de andere onderdelen ook in kleinere stapjes.


De volgende vragen kunnen je helpen om een soortgelijk stappenplan te maken om jouw verlangen te realiseren:

 1. Op welke manier(en) kan ik mijn doel bereiken?
 2. Welke manier voelt het beste, is het meest haalbaar?
 3. Wat heb ik daar dan voor nodig (denk aan geld, materiaal, kennis, toestemming, etc.)?
 4. Wie kan me daarbij helpen?

  Tip: zet je plan meteen in je agenda, dat helpt tegen uitstellen of vermijden

Jij bent jouw enige tegenstander

Stap 4: Zie je angst onder ogen

Als jij dingen anders wil in je leven, dan krijg je ook te maken met (de mening van) andere mensen. Zoals je partner die misschien een extra avond de kinderen in bed moet leggen. Of je vriendin waar je minder tijd voor zal hebben. Of je baas die je een dag meer vrij moet geven. Of je ouders die dit niet van je hadden verwacht. Dit lijkt misschien no big deal, maar angst voor de reacties uit je omgeving kan een echte dooddoener zijn als het gaat om in actie te komen en voor jezelf te kiezen.

Vaak gebeurt dit onbewust. Je voelt geen angst, maar merkt wel dat je dingen gaat vermijden, uitstellen of geeft zelfs al op voordat je überhaupt begonnen bent. Dit zijn de momenten dat je wilskracht het verliest van je emotionele brein.

 

Als je merkt dat je een bepaalde actie uitstelt of vermijdt,
stel jezelf dan deze vragen:

 1. Voor wiens reactie ben ik bang?
 2. Wat denk ik dat hij of zij gaat zeggen of doen (maakt niet uit of het hartstikke irreëel is).
 3. Wat is het effect van mijn uitstelgedrag en vermijding op hetgeen ik wil bereiken?

Het is interessant om te zien wat er bij het beantwoorden van deze vragen in je opkomt. Want datgene wat in je opkomt zegt in eerste instantie niet zozeer iets over die betreffende persoon. Ook al heb je eerder zulke ervaringen met hem of haar gehad. De angst die je voelt en het beeld dat bij je opkomt vormen samen een reflectie van iets wat al lang geleden gebeurd is. Angst is namelijk een oud overlevingsmechanisme dat je al hebt ontwikkeld als kind. Als volwassene komt het echter nog steeds (vaak onbewust) voor dat we in situaties terecht komen die op een bepaalde manier lijken op situaties die ons als kind veel angst aan hebben gejaagd en ons daardoor triggeren.

Het verschil is alleen dat we als volwassene niet meer zijn overgeleverd aan onze omgeving en dat bijna geen enkele situatie meer zo levensbedreigend is als hij voor ons als kind is geweest of op zijn minst heeft gevoeld. Nou ja, tenzij er iemand met een pistool op je afkomt of als je in één klap al je bezittingen dreigt te verliezen…

Heb je jouw angstbeeld helder? Doe dan nu de reality check: Zijn er levensgrote risico’s aan je actie verbonden? Is dit levensbedreigend? Zo nee, dan heb je dus te maken met een irreële angst. Het kan misschien onprettig zijn en ongemakkelijk voelen, maar het is niet levensbedreigend als de ander nee zegt of boos wordt. En misschien reageert de ander wel heel anders dan jij dacht….

Goodbye forever

Stap 5: Neem afscheid van je belemmerende overtuiging

Dit is eigenlijk de meest krachtige stap: het loslaten van je belemmerende overtuigingen. Die dingen waarvan jij denkt ‘dat kan ik toch niet’ of ‘vorige keer dat ik het probeerde heb ik gefaald’. Want je daarvan bewust worden en stoppen met erin te geloven, is de eerste stap in het proces van loslaten.  

Je zag al dat angst belemmerende overtuigingen en zelfsaboterend gedrag kan veroorzaken. Maar ook schuldgevoelens, het gevoel dat het nooit gaat lukken, schaamte voor datgene wat je graag wilt, denken dat het te moeilijk is, dat je het niet kunt… Al die gedachtes heb je helemaal niks aan!

Belemmerende overtuigingen komen voort uit een oud overlevingsmechanisme, namelijk angst. Deze angsten zijn in de eerste drie levensjaren gevormd om potentieel gevaarlijke situaties te herkennen en daarmee dus niet alleen enorm gedateerd, maar onbetrouwbaar bovendien. Wat bedreigend is voor een jong kind is peanuts voor een volwassene. Nu moet je alleen jouw brein daar nog van overtuigen. Lees ook eens: loslaten en verandering.

Vraag jezelf af:  

 1. Welke negatieve gedachten over mezelf komen bij mij op als ik denk aan het realiseren van mijn plan? Maak een lijst en blijf aanvullen! Hoe duidelijker je al je negatieve gedachten in het vizier krijgt, hoe beter!
 2. Wat voel ik hierbij? In mijn lichaam/ emotioneel? Schrijf dat ook op.
 3. Welk gedrag denk ik dat ik ga vertonen als deze gedachten bij me opkomen?
 4. Welk effect heeft dat op het realiseren van jouw droom, wens of verlangen?

Klaar voor de volgende stap?  Download mijn e-book over zelfactualisatie of doe mee aan het zelfactualisatie wandeltraject.

In 3 wandelsessies:

–     versterk je het contact met jouw verlangen(s) en potentie

–     zet je concrete stappen in het waarnemen ervan

–     ontmasker je jouw meest saboterende overtuigingen en gedrag

KLAAR VOOR DE VOLGENDE STAP?

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties en een gezond leven. Grenzen stellen en bewaken zijn echter echte vaardigheden. Helaas zijn dit vaardigheden die niet iedereen vanuit huis heeft meegekregen. We kunnen hier en daar ervaring opdoen en aanwijzingen oppikken...

Share This