Zelfactualisatie: bereik in 5 stappen je volle potentie

Start zelf met zelfactualisatie

Zelfactualisatie is het proces waarbij je jouw volledige potentieel benut en jezelf ontwikkelt tot de beste versie van jezelf. Zelfverwezenlijking gaat over het bewust werken aan je zelfontwikkeling en je doelen, zodat je leven volledig in lijn is met wie je werkelijk bent. In 5 stappen je volle potentie bereiken is niet alleen mogelijk, het is iets wat je zelf in de hand hebt.

Start nu zelf met zelfactualisatie

 Een paar jaar geleden bevond ik me nog in een vaste baan als Head of Marketing, maar ik voelde dat er meer in het leven moest zijn. Door het proces van zelfactualisatie en zelfverwezenlijking heb ik het roer volledig omgegooid. Ik heb niet alleen een eigen coachingspraktijk opgericht, maar ook een creatief marketingbureau. Dit alles is mogelijk geworden doordat ik mijn eigen potentie heb herkend en ben gaan werken aan mijn zelfontwikkeling. Nu help ik dagelijks mensen om hun leven of business weer in eigen hand te nemen door hen te begeleiden op hun pad naar zelfactualisatie.

Jij hebt de regie: zelfactualisatie

Je hebt zelf invloed op hoe jouw leven eruitziet. Zodra jouw basisbehoeften zijn vervuld, kun je kiezen voor zelfactualisatie en werken aan jouw zelfontwikkeling. Door naar binnen te kijken en je te richten op je innerlijke verlangens, kun je beginnen met het vormgeven van het leven dat jij voor ogen hebt. Zelfactualisatie is een voortdurend proces waarin je steeds dichter bij je ware zelf komt en in 5 stappen je volle potentie bereikt.

In 5 stappen je volle potentie bereiken

Hieronder geef ik je de belangrijkste stappen die je kunt volgen om te beginnen met jouw reis naar zelfactualisatie en zelfverwezenlijking.

1: Kijk naar binnen

De eerste stap in het proces van zelfactualisatie is zelfreflectie. Wat wil jij? Wat is jouw verlangen, jouw wens, wat wil je graag uit het leven halen of hebben? Als je dat weet, wordt het makkelijker om stappen te zetten richting zelfverwezenlijking. Het is hierbij belangrijk dat je niet alleen wéét waar je naartoe wil, maar dat je het ook vóelt. Bijvoorbeeld door je voor te stellen hoe het eruit zou zien als je je doel bereikt hebt. Hoe zou dat voelen in je lijf? Voel je het succes in je buik? In je borst? Willen je benen alleen nog maar dansen? Om dit gevoel vast te houden adviseer ik mijn cliënten om op zijn minst een paar keer per week te visualiseren, bijvoorbeeld tijdens een ochtendwandeling. Door deze beelden te versterken met gevoelens van succes, maak je de weg vrij voor echte zelfontwikkeling.

2: Maak tijd en ruimte

Het bereiken van zelfactualisatie vraagt om tijd en ruimte. Visualiseren is een belangrijk middel, maar het is ook belangrijk om jouw intentie kracht bij te zetten door het ook echt te doen. Zoals met de meeste dingen die de moeite waard zijn, kost dit proces tijd en ruimte, zowel in je leven als in je hoofd. Je zult die tijd en ruimte dus vrij moeten maken. Maar hoe pak je dat aan? Mijn tip Breng een week lang in kaart hoe je je tijd besteedt en vraag jezelf af welke activiteiten bijdragen aan jouw zelfontwikkeling. Wat kun je veranderen om meer tijd te besteden aan het bereiken van je volle potentie? Gebruik de inzichten die je krijgt om te werken aan zelfverwezenlijking

Voorbeeld schema

 

Activiteit Start-eindtijd Gevoel/gedachte
erbij smile frown
Duur activiteit

 

Je kunt bovenstaand schema gebruiken om een beeld te krijgen hoeveel tijd je besteedt aan je dagelijkse activiteiten. Nadat je alles hebt ingevuld kun je kijken naar welke activiteiten voortaan kunnen worden ingeruild voor activiteiten die bijdragen aan het verwezenlijken van jouw verlangen. 

3: Verdeel je plan in hapklare brokken.

Om je doel te bereiken heb je, afhankelijk van de omvang van jouw project, verschillende stappen te zetten. Als voormalig Head of Marketing weet ik hier alles van! Zelfactualisatie en in 5 stappen je volle potentie bereiken vraagt om een plan. Een groot project is zoveel beter behapbaar als je het opdeelt in hapklare brokken. Doe dat dus ook voor jouw proces. Begin hierbij eens helemaal achteraan en redeneer terug naar voren, je zal zien dat je nieuwe inzichten opdoet. Dit zorgt ervoor dat je je niet overweldigd voelt en dat je voortdurend bezig bent met je zelfontwikkeling.

Stel, ik heb schoolzwemmen gemist en wil niets liever dan mijn A-diploma halen. Om dat te bereiken heb ik een aantal dingen nodig:

–           een zwembad
–           een zwemleraar
–           de juiste kleding en materiaal (zwemspullen)
–           budget

Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen? Zoals gezegd werkt dit het beste als je jouw project opbreekt in kleine stukjes. Dus in welke stappen kan ik het halen van mijn A-diploma opdelen?

Mijn eerste 5 stappen hebben allemaal te maken met het vinden van een zwembad:

  1.  Eerst kijk ik op verschillende websites van zwemverenigingen in de buurt en doe navraag doen bij bekenden die zwemmen.
  2. Vervolgens maak ik een lijst van de top 5
  3. Dan bel ik bel deze 5 verenigingen en vraag naar de mogelijkheden
  4. Ik ga vervolgens langs bij de top 3
  5. En tot slot volg ik een aantal proeflessen en maak ik een keuze

Zo verdeel je de andere onderdelen ook in kleinere stapjes.


De volgende vragen kunnen je helpen om een soortgelijk stappenplan te maken om jouw verlangen te realiseren:

  1. Op welke manier(en) kan ik mijn doel bereiken?
  2. Welke manier voelt het beste, is het meest haalbaar?
  3. Wat heb ik daar dan voor nodig (denk aan geld, materiaal, kennis, toestemming, etc.)?
  4. Wie kan me daarbij helpen? Tip: zet je plan meteen in je agenda, dat helpt tegen uitstellen of vermijden

Jij bent jouw enige tegenstander

4: Zie je angst onder ogen

Een belangrijk onderdeel van zelfactualisatie is het overwinnen van de angst die je tegenhoudt. Als jij dingen anders wil in je leven, dan krijg je ook te maken met (de mening van) andere mensen. Zoals je partner die misschien een extra avond de kinderen in bed moet leggen. Of je vriendin waar je minder tijd voor zal hebben. Of je baas die je een dag meer vrij moet geven. Of je ouders die dit niet van je hadden verwacht. Dit lijkt misschien no big deal, maar angst voor de reacties uit je omgeving kan een echte dooddoener zijn als het gaat om in actie te komen en voor jezelf te kiezen.

Vaak gebeurt dit onbewust. Je voelt geen angst, maar merkt wel dat je dingen gaat vermijden, uitstellen of geeft zelfs al op voordat je überhaupt begonnen bent. Dit zijn de momenten dat je wilskracht het verliest van je emotionele brein. Door je angsten onder ogen te zien, zet je belangrijke stappen richting zelfverwezenlijking.

 

Als je merkt dat je een bepaalde actie uitstelt of vermijdt, stel jezelf dan deze vragen:

  1. Voor wiens reactie ben ik bang?
  2. Wat denk ik dat hij of zij gaat zeggen of doen (maakt niet uit of het hartstikke irreëel is).
  3. Wat is het effect van mijn uitstelgedrag en vermijding op hetgeen ik wil bereiken?

Het is interessant om te zien wat er bij het beantwoorden van deze vragen in je opkomt. Want datgene wat in je opkomt zegt in eerste instantie niet zozeer iets over die betreffende persoon. Ook al heb je eerder zulke ervaringen met hem of haar gehad. De angst die je voelt en het beeld dat bij je opkomt vormen samen een reflectie van iets wat al lang geleden gebeurd is. Angst is namelijk een oud overlevingsmechanisme dat je al hebt ontwikkeld als kind. Als volwassene komt het echter nog steeds (vaak onbewust) voor dat we in situaties terecht komen die op een bepaalde manier lijken op situaties die ons als kind veel angst aan hebben gejaagd en ons daardoor triggeren.

Het verschil is alleen dat we als volwassene niet meer zijn overgeleverd aan onze omgeving en dat bijna geen enkele situatie meer zo levensbedreigend is als hij voor ons als kind is geweest of op zijn minst heeft gevoeld. Nou ja, tenzij er iemand met een pistool op je afkomt of als je in één klap al je bezittingen dreigt te verliezen…

Heb je jouw angstbeeld helder? Doe dan nu de reality check: Zijn er levensgrote risico’s aan je actie verbonden? Is dit levensbedreigend? Zo nee, dan heb je dus te maken met een irreële angst. Het kan misschien onprettig zijn en ongemakkelijk voelen, maar het is niet levensbedreigend als de ander nee zegt of boos wordt. En misschien reageert de ander wel heel anders dan jij dacht….

Goodbye forever

5: Neem afscheid van je belemmerende overtuiging

De laatste stap naar zelfactualisatie is het loslaten van de belemmerende overtuigingen die je tegenhouden. Dit is de stap waar je afscheid neemt van wat je beperkt en voluit gaat voor je ware potentie. Die dingen waarvan jij denkt ‘dat kan ik toch niet’ of ‘vorige keer dat ik het probeerde heb ik gefaald’. Want je daarvan bewust worden en stoppen met erin te geloven, is de eerste stap in het proces van loslaten. Lees ook eens: loslaten en verandering.

Je zag al dat angst belemmerende overtuigingen en zelfsaboterend gedrag kan veroorzaken. Maar ook schuldgevoelens, het gevoel dat het nooit gaat lukken, schaamte voor datgene wat je graag wilt, denken dat het te moeilijk is, dat je het niet kunt… Al die gedachtes heb je helemaal niks aan!

Belemmerende overtuigingen komen voort uit een oud overlevingsmechanisme, namelijk angst. Deze angsten zijn in de eerste drie levensjaren gevormd om potentieel gevaarlijke situaties te herkennen en daarmee dus niet alleen enorm gedateerd, maar onbetrouwbaar bovendien. Wat bedreigend is voor een jong kind is peanuts voor een volwassene. Nu moet je alleen jouw brein daar nog van overtuigen. 

Vraag jezelf af:

  1. Welke negatieve gedachten over mezelf komen bij mij op als ik denk aan het realiseren van mijn plan? Maak een lijst en blijf aanvullen! Hoe duidelijker je al je negatieve gedachten in het vizier krijgt, hoe beter!
  2. Wat voel ik hierbij? In mijn lichaam/ emotioneel? Schrijf dat ook op.
  3. Welk gedrag denk ik dat ik ga vertonen als deze gedachten bij me opkomen?
  4. Welk effect heeft dat op het realiseren van jouw droom, wens of verlangen?

Klaar voor de volgende stap?

Zelfactualisatie en zelfverwezenlijking zijn processen die tijd en toewijding vereisen, maar die uiteindelijk leiden tot een leven dat volledig in lijn is met wie jij bent. Begin vandaag nog met jouw reis naar zelfontwikkeling en bereik in 5 stappen je volle potentie.

Download mijn e-book over zelfactualisatie of doe mee aan het zelfactualisatie wandeltraject.