Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

minder moeilijk wanneer je ze positief benadert

Kritiek op social media

Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje werkelijk is (of kan zijn). Dit wordt extra versterkt door dagelijkse opmerkingen als:

“Doe eens wat bescheidener, het is niet nodig om elk succes te benoemen en delen.”

“Je hebt alleen maar algemene teksten en oneliners, waarom laat je niets van jezelf zien?”

“Wat zie je bleek, ben je moe?”

“Oh, die foto had ik niet gekozen hoor, je lijkt wel zwanger zo.”

“Jeetje, wil je soms op een jongetje lijken?! Lang haar is mooier”

“Hoezo zet je dit in het Engels? Probeer je interessant te doen ofzo?”

Positief kritiek benaderen, een belangrijke vaardigheid

Het kan lastig zijn om met opmerkingen zoals hiervoor omschreven om te gaan. Je kunt vaak niets doen aan de kritiek die je over je heen krijgt. Waar je echter wél wat aan kan doen, is hoe jij ermee omgaat. Dit is een belangrijke vaardigheid en de sleutel tot een authentiek en gelukkig leven.

Als je er negatief op reageert, kan het je zelfrespect aantasten en stress, woede of zelfs agressie veroorzaken. Maar als je het op een positieve manier benadert en interpreteert, kun je het gebruiken om jezelf te verbeteren.

Kritiek positief interpreteren

We maken allemaal fouten, dat zit nou eenmaal in onze menselijke natuur. Gelukkig zit het ook in onze natuur om van onze fouten te leren en daar krijgen we in het leven volop de gelegenheid voor. Dit op zich is natuurlijk al een hele positieve manier om kritiek te benaderen: hoe kan ik van deze situatie leren? Wat kan ik een volgende keer beter doen? Of sta ik juist achter mijn keuze en leer ik daardoor weer wat meer over mezelf? Probeer daarom, ongeacht wat voor soort kritiek er op je afkomt, het eerst te analyseren en te bekijken of je er iets van kunt leren. Want, ook al kunnen iemands negatieve opmerkingen soms pijn doen, het is schadelijker voor jezelf om toe te staan dat hun kritiek jouw zelfvertrouwen vernietigt.

Wanneer het gaat om je prestaties op school of werk of misschien om je gedrag in sociale kring, is kritiek iets makkelijker om te incasseren. Wanneer iemand echter je karakter aanvalt, wordt het opeens een heel ander verhaal. Hoewel het kwetsend kan zijn en je behoorlijk onzeker kan maken, is het belangrijk dat je ook hier probeert te kijken naar hoeveel van de kritiek op waarheid is berust. Dat doet pijn en is ongemakkelijk, maar dat betekent niet dat je het moet negeren. Doe een stap terug en probeer de dingen vanuit het standpunt van de ander te zien. Heeft hij/zij misschien gelijk? Vraag een vriend(in) om zijn/haar eerlijke mening. Op deze manier gebruik je kritiek verstandig en als leerervaring. Zo kan een negatieve ervaring (kritiek) leiden tot iets positiefs (je kan jezelf verbeteren).

Omgaan met kritiekDe bedrieger-

Wanneer je bij jezelf te rade bent gegaan, is het tijd om op de kritiek te reageren. Want of je het er nu mee eens bent of niet, het is altijd goed om een reactie te geven. Zo laat je de ander niet alleen weten dat je ze gehoord hebt, maar laat je jezelf ook gelden.

Probeer kalm te blijven en de ander met respect en begrip te benaderen (ja, ook als zij niet zo aardig doen tegen jou). Dit zal helpen om de angel uit de situatie te halen en mogelijk te voorkomen dat deze uit de hand loopt. Laat zien dat je de sterkere persoon bent en boven de situatie staat. Laat je vooral niet uit de tent lokken en te vervallen in “ja, maar jij…”. Als je de ander uitdaagt, is de kans dat het hele gebeuren eindigt in ruzie zeer groot en daar is niemand mee geholpen.

Dus, in het kort:

  • Luister eerlijk naar de bedoeling van een criticus ​
  • Bepaal of feedback constructief of destructief is ​
  • Haal de angel uit een situatie door zelf niet boos te worden
  • Bedank degenen die opbouwende kritiek uiten ​

Mijn advies: Kritiek blijft vervelend, dus als het niet altijd lukt om er iets positiefs uit te halen, is dat ook helemaal prima!

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties en een gezond leven. Grenzen stellen en bewaken zijn echter echte vaardigheden. Helaas zijn dit vaardigheden die niet iedereen vanuit huis heeft meegekregen. We kunnen hier en daar ervaring opdoen en aanwijzingen oppikken...

Loslaten en verandering : doe-oefening

Loslaten en verandering : doe-oefening

loslaten en verandering zorgen voor groei Hoe doe je dat, loslaten? Net als de seizoenen in een jaar verandert alles in een steeds terugkerende cyclus. Altijd is daar weer de fase van groei, bloei en het loslaten van het blad. De uitdaging is dan ook om te leren...

Share This