Grenzen stellen en bewaken

9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen Anno 2024

Grenzen stellen is belangrijk. Echt waar. Het is alsof je een hek om je huis zet, zodat je buurman niet zomaar binnenwandelt om je koffie op te drinken en je krant te lezen. Maar goed, grenzen dus. Ze zijn essentieel voor gezonde relaties en een gelukkig leven, maar helaas zijn ze niet inbegrepen bij de geboorte. Je moet ze leren. En ja, dat kan behoorlijk uitdagend zijn. Dus hier zijn negen manieren om die grenzen beter te stellen en te bewaken.

1. Begin klein: Het babyhek

Grenzen stellen vereist moed, oefening en een beetje steun. Maar wees gerust, het is een vaardigheid die je kunt leren. Begin klein, zoals een afspraak plannen op een voor jou perfect moment en daar niet van afwijken. Zie het als een babyhek in je woonkamer. Voorkomt dat de kleine overal heen kruipt, en geeft jou wat rust. Naarmate je meer vertrouwen krijgt, kun je dat hek verplaatsen naar complexere situaties, zoals het verbreken van afspraken die niet uitkomen of waar je simpelweg geen zin in hebt.

grenzen stellen - de vastloopcoach

2. Herken je gevoelens: De innerlijke alarmbel

Er zijn twee signalen die aangeven dat iemand over je grenzen heen walst: ongemak en wrok. Wrok ontstaat vaak omdat je voelt dat je misbruikt wordt of niet gewaardeerd. Ongemak voelt alsof iemand een natte sok in je schoenen stopt. Herken deze gevoelens. Ze zijn je innerlijke alarmbel die zegt: “Ho, stop! Dit pikken we niet langer!” Maak een mentale notitie en zorg dat het de volgende keer niet weer gebeurt.
grenzen stellen -

3. Benoem je grenzen: De virtuele landkaart

Je kunt geen grenzen stellen als je niet weet waar ze liggen. Het is alsof je een schatkaart zonder X hebt. Identificeer je fysieke, emotionele en mentale grenzen. Wat kun je tolereren en wat absoluut niet? Deze gevoelens helpen je je grenzen te bepalen. Stel je voor dat je een virtuele landkaart maakt van je grenzen. Dat helpt om je terrein te bewaken.

4. Grenzen stellen: Wees direct en duidelijk

Wees duidelijk en eerlijk over je grenzen. Zeg wat je wilt en vooral wat je niet wilt, zonder poespas. Zeg bijvoorbeeld: “Nee, ik wil niet dat je mijn taart opeet” in plaats van “Nou, misschien, als je wilt, zou je kunnen overwegen om een stukje te laten.” Mensen zijn geen gedachtenlezers. Ze weten niet wat je pijn doet tenzij je het zegt. En wees gerust, je zult merken dat het steeds makkelijker wordt. Elke keer dat je succesvol je grenzen stelt en bewaakt, voel je je beter en groeit je zelfvertrouwen.

5. Geef jezelf toestemming: De innerlijke Cheerleader

Angst, schuldgevoelens en twijfels kunnen je flink dwarszitten bij het stellen van grenzen. Misschien ben je bang voor de reactie van de ander, of voel je je schuldig als je nee zegt. Onthoud: grenzen stellen is een teken van zelfrespect. Geef jezelf toestemming om grenzen te stellen. Wees je eigen cheerleader! Grenzen zijn je reddingsboei, geen ketting.

6. Oefen zelfbewustzijn; grenzen stellen

Grenzen stellen gaat hand in hand met zelfbewustzijn. Het is belangrijk om te weten wat je voelt en waarom. Als je merkt dat je je grenzen niet bewaakt, vraag jezelf dan af wat er is veranderd. Wat doe jij, of wat doet de ander? Denk na over je opties. Wat kun je zelf doen? Waar heb je controle over? Zelfbewustzijn helpt je om een duidelijker beeld te krijgen van je grenzen.

grenzen stellen

7. Maak van zelfzorg een prioriteit: De first class upgrade

Zet jezelf op de eerste plaats. Dat is geen egoïsme, dat is zelfzorg. Geef jezelf toestemming om jezelf te verwennen. Je gevoelens zijn belangrijk. Ze vertellen je wat je gelukkig of ongelukkig maakt. Door jezelf op de eerste plaats te zetten, krijg je de energie en ruimte om er voor anderen te zijn. Je kunt immers geen water uit een lege kan schenken.

8. Zoek steun: De Power Ranger Teamup

Als je moeite hebt met grenzen stellen, en behouden zoek dan steun. Of het nu bij een steungroep, kerk, coach of een goede vriend(in) is. Maak er een team effort van, zoals de Power Rangers. Samen ben je sterker. Overweeg ook boeken, documentaires of workshops. Alle beetjes helpen.

grenzen stellen en bewaken

9. Wees assertief: De superhelden mantel

We weten allemaal dat mensen geen gedachtenlezers zijn, maar soms verwachten we toch dat ze weten wat ons pijn doet. Daarom is het belangrijk om assertief te zijn. Laat de ander weten wat je hindert op een respectvolle manier. Communiceer duidelijk wanneer iemand een grens overschrijdt. Denk aan jezelf als een superheld die zijn stad verdedigt. Sta sterk en wees assertief.

Grenzen stellen is een proces dat tijd en oefening vergt. Begin klein, wees geduldig en zoek steun wanneer nodig. Door deze vaardigheden te ontwikkelen, zul je merken dat je relaties verbeteren en je zelfvertrouwen groeit. Grenzen stellen is niet alleen noodzakelijk voor je eigen welzijn, maar ook voor de kwaliteit van je relaties met anderen. Het is een investering in jezelf die de moeite waard is.

Dus ga ervoor, zet die grenzen, en bescherm je eigen vrede en geluk!

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Loslaten en verandering : doe-oefening

Loslaten en verandering : doe-oefening

loslaten en verandering zorgen voor groei Hoe doe je dat, loslaten? Net als de seizoenen in een jaar verandert alles in een steeds terugkerende cyclus. Altijd is daar weer de fase van groei, bloei en het loslaten van het blad. De uitdaging is dan ook om te leren...

Share This