Grenzen stellen en bewaken

9 handige tips die écht werken

Grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties en een gezond leven. Grenzen stellen en bewaken zijn echter echte vaardigheden. Helaas zijn dit vaardigheden die niet iedereen vanuit huis heeft meegekregen. We kunnen hier en daar ervaring opdoen en aanwijzingen oppikken door naar anderen te kijken, maar voor velen van ons is grenzen stellen en bewaken een relatief nieuw en uitdagend concept.

Hieronder omschrijf ik de 9 manieren om je grenzen beter te stellen en te bewaken.

1. Begin klein

Grenzen stellen vereist moed, oefening en steun, maar onthoud dat het een vaardigheid is die ook jij onder de knie kunt krijgen! Zoals bij elke nieuwe vaardigheid, vergt het assertief communiceren van je grenzen oefening. Daarom stel ik voor om klein te beginnen. Met een kleine grens die niet bedreigend voor je is, zoals een afspraak inplannen op een voor jou perfect moment en daar niet vanaf wijken. En deze vervolgens stapsgewijs op te voeren tot meer uitdagende grenzen, zoals bijvoorbeeld gemaakte afspraken verbreken als ze niet uitkomen/je geen zin hebt.

2. Herken je gevoelens

Er zijn twee belangrijke gevoelens die we ervaren wanneer we over onze grenzen laten gaan: ongemak en wrok. Wrok komt meestal voort uit misbruik of het gevoel niet gewaardeerd te worden en het kan ongemakkelijk aanvoelen wanneer iemand ons hun verwachtingen, opvattingen of waarden oplegt. Als iemand handelt op een manier waardoor je wrok of ongemak ervaart, is dat een signaal dat iemand over jouw grens gegaan is. Herken het en sla het op, zodat het een volgende keer niet weer gebeurt.
begin klein

3. Benoem je grenzen

Je kunt geen goede grenzen stellen als je niet zeker weet waar ze liggen. Dus identificeer en bepaal je fysieke, emotionele, mentale grenzen. Bedenk en voel wat je kunt tolereren en accepteren en wat niet. Die gevoelens helpen jou om te identificeren wat jouw grenzen zijn.

4. Wees direct

Wees duidelijk en eerlijk over je grenzen. Zeg wat je (niet) wil en waarom (niet). Laat de ander weten dat er geen ruimte voor onderhandeling is, jij hebt deze grens gesteld en de ander heeft zich eraan te houden. Vooral in het begin is dit heel moeilijk, maar je zult zien dat het elke keer makkelijker wordt en je zult merken dat je je elke keer als het gelukt is om je grens aan te geven en te bewaken, dat je je beter voelt over jezelf en meer zelfvertrouwen krijgt. 

benoem je grenzen

5. Geef jezelf toestemming

Angst, schuldgevoelens en twijfels zijn grote potentiële valkuilen. Misschien ben je bang voor de reactie van de ander wanneer je grenzen stelt of afdwingt. Of voel je je schuldig wanneer je je uitspreekt of nee zegt. Grenzen zijn niet alleen een teken van een gezonde relatie, ze bewaken is ook een teken van zelfrespect. Geef jezelf dus toestemming om grenzen te stellen en blijf eraan werken om ze ook te bewaken.

6. Zelfbewustzijn oefenen

Grenzen hebben alles te maken met het aanscherpen van je gevoelens en het respecteren ervan. Als je merkt dat je je grenzen niet bewaakt kun je jezelf afvragen: wat er is veranderd? Wat ben ik aan het doen of wat doet de ander? Denk dan nu na over jouw opties: Wat ga/kan ik zelf aan de situatie doen? Waar heb ik zelf wel controle over? Zo oefen je iedere keer met het vergroten van je zelfbewustzijn, wat weer resulteert in een duidelijker beeld van wat je grenzen precies zijn en waar ze liggen.

zelfbewustzijn oefenen
zoek steun

7. Maak van zelfzorg een prioriteit

Geef jezelf toestemming om jezelf op de eerste plaats te zetten. Als je dit doet, wordt jouw behoefte en motivatie om grenzen te stellen sterker. Zelfzorg betekent ook het belang van je gevoelens erkennen en deze te respecteren. Deze gevoelens dienen als belangrijke aanwijzingen over jouw welzijn en wat je gelukkig en ongelukkig maakt. Door jezelf op de eerste plaats te zetten, krijg je ook de energie en ruimte om meer aanwezig te zijn in het leven van anderen en er te zijn voor hen.

8. Zoek steun

Als je het moeilijk hebt met grenzen stellen en behouden, zoek dan steun. Of dat nu bij een steungroep, kerk, coach of goede vriend(in) is. Met vrienden of familie kun je zelfs er een prioriteit bij elkaar van maken om samen grenzen te stellen en elkaar verantwoordelijk te houden. Overweeg ook om ondersteuning te zoeken via andere middelen, zoals onderzoeksrapporten, (zelfhulp)boeken, documentaires. etc.

9. Wees assertief

Hoewel je intellectueel weet dat mensen geen gedachtenlezers zijn, verwacht je toch dat anderen weten wat jou pijn doet. Omdat dit toch echt niet het geval is, is het belangrijk om assertief met de andere persoon te communiceren wanneer ze een grens hebben overschreden. Laat de ander op een respectvolle manier weten wat je hindert en dat je kunt/wilt samenwerken om het aan te pakken.

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Loslaten en verandering : doe-oefening

Loslaten en verandering : doe-oefening

loslaten en verandering zorgen voor groei Hoe doe je dat, loslaten? Net als de seizoenen in een jaar verandert alles in een steeds terugkerende cyclus. Altijd is daar weer de fase van groei, bloei en het loslaten van het blad. De uitdaging is dan ook om te leren...

Share This