Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee.

Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en arbeidsintensief zijn.

“Dit komt vooral omdat onze hersenen geprogrammeerd zijn om het negatieve te zien”, zegt Alison Ledgerwood, Ph.D., in haar TED-talk.
Dit betekent dus ook dat je je brein kunt herprogrammeren om het positieve te zien. Een vaardigheid die je eigenlijk heel vaak wilt oefenen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat positief denken stress en angst vermindert en de stemming stimuleert. Hierdoor invloed heeft op een betere gezondheid van het hart en de algehele gesteldheid. En negatieve denkpatronen kunt doorbreken. 

Worstel jij ook met dat zeurende stemmetje in je hoofd?

Dat stemmetje dat het altijd heeft over wat je niet kan of wat je niet goed doet? Ben je je innerlijke zelfcriticus zat, maar weet je niet waar je moet beginnen? Om je hierbij te helpen, zal ik in dit artikel ingaan op de drie meest voorkomende negatieve denkpatronen en hoe je deze anders kunt benaderen om optimistischer te zijn en positiever in het leven te staan.

 

Top 3 meest voorkomende negatieve denkpatronen

Ik zit vast. (1/3 negatieve denkpatronen)

Soms hebben we het gevoel dat al onze opties zijn uitgeput en dat er geen oplossingen zijn voor het probleem waarmee we worden geconfronteerd. In werkelijkheid is dat bijna nooit het geval.
Probeer daarom de volgende keer dat je vastzit tegen jezelf te zeggen: “Wat fijn dat ik nooit echt vastzit, omdat het me altijd weer lukt om met nieuwe ideeën te komen.” Probeer vervolgens, zodra je hoofd in het spel zit, zo breed en onbevangen als je kunt los te gaan op nieuwe ideeën. Het is prima als je lijst met ideeën een beetje onrealistisch aanvoelt. Dat is juist waar vaak de beste ideeën uit ontstaan.

Ik maak me zorgen om komende week. 

(2/3 negatieve denkpatronen)

Tweede van de drie meest voorkomende negatieve denkpatroon: Dit gevoel bekruipt ons vaak op een zondagavond. Wanneer je je zorgen maakt over de dagen die voor je liggen, is dat meestal omdat er een taak of gesprek in het verschiet ligt waar je tegenop ziet. Als je merkt dat je je bezorgd of ongerust voelt, probeer dan uit te zoeken wat de oorzaak is. Misschien heb je plannen gemaakt die je liever niet had gemaakt. Of loop je achter op schema voor een werkproject. Zodra je de stressfactor duidelijk in het vizier hebt, kun je deze opnieuw rangschikken door een paar mogelijke positieve resultaten te noteren. Als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent voor een presentatie, kan je lijst er als volgt uitzien:

  • Ik word gecomplimenteerd voor mijn harde werk.
  • Mensen vinden het een boeiende presentatie.
  • Ik maak mensen aan het lachen.

Deze nieuwe, optimistische mindset zal ervoor zorgen dat je gevoelens van stress afnemen en je zorgen minder worden. Misschien krijg je er zelfs een beetje zin in…

Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.

Dit gaat me nooit lukken. (negatieve denkpatronen 3/3)

Laatste van de drie meest voorkomende denkpatronen: Wanneer je vastloopt in het midden van een project, kan het soms een uitdaging zijn om het licht aan het einde van de tunnel te zien. Als je merkt dat je twijfelt aan je vermogen om een ​​tijdrovende taak te voltooien, denk dan aan een recent moment waarin je een vergelijkbare hindernis hebt overwonnen. Schrijf het voorbeeld op dat in jou opkomt. (Voorbeeld: ‘Ik had echt niet gedacht dat ik vorige week mijn deadline zou halen. En niet alleen eindigde ik op tijd, maar mijn manager feliciteerde mij ook nog extra met de geslaagde uitvoering ervan.”) Onthoud: je hebt het al een keer gedaan, dus je kunt het zo nog een keer doen. Pipi Langkous gaat zelfs nog een stapje verder,
zij leefde bij het credo: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dat is nog eens lekker zelfvertrouwen!

Meer Blogs & Artikelen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties en een gezond leven. Grenzen stellen en bewaken zijn echter echte vaardigheden. Helaas zijn dit vaardigheden die niet iedereen vanuit huis heeft meegekregen. We kunnen hier en daar ervaring opdoen en aanwijzingen oppikken...

Loslaten en verandering : doe-oefening

Loslaten en verandering : doe-oefening

loslaten en verandering zorgen voor groei Hoe doe je dat, loslaten? Net als de seizoenen in een jaar verandert alles in een steeds terugkerende cyclus. Altijd is daar weer de fase van groei, bloei en het loslaten van het blad. De uitdaging is dan ook om te leren...

Share This