Loslaten en verandering: doe-oefening

loslaten en verandering zorgen voor groei

Hoe doe je dat, loslaten?

Net als de seizoenen in een jaar verandert alles in een steeds terugkerende cyclus. Altijd is daar weer de fase van groei, bloei en het loslaten van het blad. De uitdaging is dan ook om te leren omgaan met “verandering” en “loslaten”. Vaak wanneer je iets nieuws creëert, moet er iets van het oude worden losgelaten.

In de natuur werkt dit ook zo. Zodra er geen leven of bezieling meer in zit, dan mag het terug naar de aarde om het ecosysteem in stand te houden.

Wanneer je iets wil loslaten, is dit “iets” vaak de oorzaak wat je tegenhoudt op jouw pad naar zelfontplooiing. Het zegt ook iets over het verlangen wat je juist wel wil toelaten.

Ga naar buiten, verken de natuur

Neem 10 minuten de tijd om op rustig tempo in stilte te wandelen.

Ga bij jezelf na waar geen leven meer in zit, wat wil je achter je laten.

Overweeg welke aspecten van je leven geen energie meer geven en je groei belemmeren. Waar heb je last van? Waarin belemmert het jou?

Laat je zorgen los

Door te doen alsof je je vraag aan een klein vliegertje oplaat, hoog boven je. Of laat in het echt een vlieger op of een ballon los.

Vind een symbool in de natuur

Het tovert direct een glimlach of een traan op je gezicht. Dit kan een voorwerp uit de natuur zijn, of iets dat je zelf maakt met elementen uit de natuur.

Neem het symbool goed in je op

Door te kijken, te ruiken, te voelen en te luisteren. Geef het woorden.

Reflecteer op je vondst

Geef aandacht aan je natuurlijke symbool. Wat zegt het jou over loslaten en verandering? Welke inzichten geeft het je nog meer?

Geef terug aan de natuur

Geef je symbool terug aan de natuur, bijvoorbeeld door het te begraven of in een rivier te laten vallen.

Observeer en voel wat het met je doet

Sta stil bij wat er gebeurt nadat je hebt losgelaten. Wat voel je? Welke nieuwe mogelijkheden zie je?

De kracht van geduld

Loslaten is een proces dat tijd nodig heeft. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te ontwikkelen op jouw tempo. Vertrouw erop dat antwoorden en inzichten zullen komen als je er klaar voor bent.

Loslaten en verandering zijn essentiële stappen op weg naar persoonlijke groei en zelfontplooiing. Door de natuur als gids te gebruiken, kunnen we leren om het oude los te laten en ruimte te maken voor het nieuwe.

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen Anno 2024 Grenzen stellen is belangrijk. Echt waar. Het is alsof je een hek om je huis zet, zodat je buurman niet zomaar binnenwandelt om je koffie op te drinken en je krant te lezen. Maar goed, grenzen dus. Ze zijn essentieel voor gezonde relaties en...

Share This