Hoe wandelen onze creativiteit stimuleert

Onze benen zijn de wielen van de creativiteit

Je gedachten de vrije loop laten… Het is inmiddels vrij duidelijk wat wandelen aan voordelen oplevert voor onze gezondheid. Maar een ander mooi voordeel van wandelen wat vaak niet genoemd wordt is dat het ook tot creatieve ideeën kan leiden.

Albert Einstein zei het al: “De benen zijn de wielen van de creativiteit”

En hij is zeker niet het enige genie dat wandelen associeert met creatieve inspiratie. Enkele van de meest succesvolle mensen hebben de gewoonte opgenomen om in hun levensstijl te wandelen. Steve Jobs maakte een lange wandeling als hij een serieus gesprek nodig had en Charles Darwin maakte dagelijks twee wandelingen: één om 12.00 uur en één om 16.00 uur. De filosoof Friedrich Nietzsche schreef: “Alle werkelijk grote gedachten ontstaan ​​door te lopen“. En misschien heb je zelf ook af en toe heen en weer gelopen om ideeën op te doen.

Een studie van Stanford-onderzoekers geeft hiervoor een verklaring.

Marily Oppezzo (Stanford-doctoraal afgestudeerd in onderwijspsychologie) en Daniel Schwartz (professor aan de Stanford Graduate School of Education) ontdekten dat wandelen creatieve inspiratie stimuleert. Ze onderzochten het creativiteitsniveau van mensen terwijl ze liepen of terwijl ze zaten.
De creatieve output van een persoon nam tijdens het lopen met gemiddeld 60 procent toe. Uit de studie bleek dat wandelen binnen of buiten op dezelfde manier creatieve inspiratie stimuleerde. Het lopen zelf, en niet de omgeving, was de belangrijkste factor. Over de hele linie waren de creativiteitsniveaus consistent en significant hoger voor degenen die liepen in vergelijking met degenen die zaten.

De genezende kracht van moeder natuur

“Wandelen opent de vrije stroom van ideeën. Het is een eenvoudige en robuuste oplossing voor de doelstellingen van meer creativiteit en meer lichaamsbeweging.”

Wandelen stimuleert creatieve inspiratie

Op een meer alledaags niveau maakt bewust wandelen het hoofd leeg. Waardoor we ontvankelijk worden voor nieuwe ideeën. Veel schrijvers getuigen van het feit dat wanneer ze vastlopen in hun schrijven, het vaak een wandeling is die de blokkade opheft. De sleutel is om het probleem los te laten. Dit vereist dezelfde bewuste oefening die we gebruiken om rust te vinden in het huidige moment door de aandacht te richten op ademhalen en lopen. Het is als het ontspannen van een gebalde spier.

 

In het geval van een schrijfblok of een andere mentale knoop die vooruitgang belemmert, moeten we het onderbewustzijn wat vrijheid geven door de geest (gedachten) te laten gaan.

Vaak komt de oplossing voor ons probleem naar de oppervlakte als we er niet langer mee worstelen; de knoop wordt ontrafeld. Het lopen heeft geholpen met onze creativiteit, dingen in beweging krijgen.

Bij elke bewuste wandeling brengen we ook subtiele veranderingen in onszelf aan – bijvoorbeeld door onze houding ten opzichte van anderen meer mededogend te laten zijn; onszelf bevrijden van destructieve gewoonten, gedachten of vooroordelen; bevrijd zijn van angsten waaraan we te lang hebben vastgehouden.

 

Wandelen is een recreatieve activiteit, en we zijn geneigd te vergeten dat recreatie precies dat betekent: we worden herschapen.

 

Een ontspannen brein is creatiever

Het is bewezen dat wandelen endorfines afgeeft die stress en pijn verminderen. Het idee dat artiesten moeten lijden, klopt niet helemaal zoals David Lynch zei: “Elke vorm van lijden verkrampt de stroom van creativiteit”.

Onze hersenen functioneren beter als ze ontspannen zijn. Wanneer we ontspannen zijn, zullen we onze aandacht eerder naar binnen richten, op een abstracte stroom van ideeën. Als we daarentegen hypergefocust zijn, is onze aandacht meestal naar buiten gericht en denken we na over de details van de problemen die we proberen op te lossen. Hoewel dit soort aandacht goed is om problemen analytisch op te lossen, verhindert het ons juist om abstractere ideeën met elkaar te verbinden en meer gebruikelijke oplossingen te bedenken.

Wandelen stelt ons bloot aan nieuwe situaties. Wie weet wat je zult zien, misschien bekijk je iets in een ander licht en vind je een nieuwe oplossing. Het kan net de trigger zijn die je nodig hebt om een ​​doorbraak te maken.

De Vastloopcoach in Den Haag biedt op maat gemaakte coaching, waarbij diepgaande gesprekken gecombineerd worden met wandelingen in de natuur. Deze unieke aanpak helpt je stress te verminderen, je creativiteit te stimuleren, en biedt nieuwe inzichten in je persoonlijke uitdagingen. Je zult merkbare vooruitgang ervaren in je besluitvorming, het beheersen van stress, en het realiseren van je doelen. 

Waar wacht je nog op?
Wandel je creatief.

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen Anno 2024 Grenzen stellen is belangrijk. Echt waar. Het is alsof je een hek om je huis zet, zodat je buurman niet zomaar binnenwandelt om je koffie op te drinken en je krant te lezen. Maar goed, grenzen dus. Ze zijn essentieel voor gezonde relaties en...

Share This