Vastloper(tje)?

Zes tips die je in kunt zetten wanneer je vastloopt.

1. Stop met jezelf veroordelen 

Vastloper(tje)? Heb je regelmatig last van negatieve gedachten? En veroordeel je jezelf dan ook meteen voor het hebben van deze gedachten? ‘Ik moet niet zo negatief zijn!’ ‘Ik ben het niet waard.’ ‘Ik kan dat niet.’ ‘Waarom zeg ik dan ook niet gewoon dat ik het niet wil?’ ‘Ik ben ook echt een kluns/oen/net-nietje.’ En zo kun jij vast het lijstje verder aanvullen met je eigen negatieve gedachtes en doemdenkerij. Stop met jezelf veroordelen!

Het is niet alleen schadelijk voor je zelfvertrouwen, maar het is ook nog eens allemaal onzin! Je bent niet je gedachten. Je denkt ze alleen maar. Je voelt je nu misschien niet succesvol of misschien zelfs wel een loser, maar je bent geen loser. Dat denk je alleen maar. En dat is een behoorlijk verschil. Wees wat liever voor jezelf. Ja ja, die heb je vast al vaker gehoord. Makkelijker gezegd dan gedaan. Toch adviseer ik het eens uit te proberen en door te zetten wanneer het niet meteen lukt. Het kan niets schaden lijkt mij… alleen verandering teweegbrengen. En dat wil je toch? 

 

vastloper(tje)

2. Spreek het hardop uit 

Gedachten kunnen soms oneindig cirkeltjes blijven draaien in je hoofd. Dit noemen we ook wel malen. Dit is niet alleen supervermoeiend (want slechte nachtrust). Wanneer de gedachten echt heel hardnekkig zijn, kunnen ze zelfs tot een depressie leiden. Met al dat malen denk je jezelf eigenlijk steeds dieper de put in. Je zit in een vicieuze cirkel. Maar hoe doorbreek je die?

Heel simpel. Door je je gedachten hardop uit te spreken! Dus bel niet je vriend(in) om jouw gedachten te bespreken. App liever even vooraf dat je zijn/haar voicemail gaat inspreken zodat je jouw gedachten hardop kunt uitspreken. Waarom is dit zo belangrijk? Het is zo dat wanneer we onze gedachten gaan bespreken, we deze gedachten alleen maar nog meer aandacht geven. En hierdoor de negatieve gevoelens alleen maar sterker worden. Kortom, door ze uit te spreken haal je ze uit je hoofd. Je mag ze ook lekker hardop uitschreeuwen in je eigen huis wil je liever niemand anders erbij betrekken of stilletjes opschrijven. Probeer het eens uit en ervaar zelf hoe wonderbaarlijk eenvoudig deze methode werkt.

3. Vastloper(tje)? Ga een stukje wandelen.

Deze tip heb je vast al duizend keer gelezen en gehoord. En dat is niet voor niets, daarom noem ik hem toch maar weer een keer. Voor mij persoonlijk werkt deze het allerbeste. Vandaar ook dat ik graag coaching-sessies geef tijdens een wandeling in de mooie Hollandse natuur. Beweeg! Pilates, tennis, hardlopen, wandelen of zwemmen, het maakt niet uit wat je kiest als je maar beweegt. Bewegen kan je helpen bij het ordenen van je gedachten. Heb je weer eens een piekermomentje? Besluit dan om eens een blokje om te gaan. Het voordeel van buiten lopen is dat je moet opletten. Opletten op het verkeer, bedenken welke richting je heen wil, niet tegen andere mensen aanlopen, etc. Door hiermee bezig te zijn kun je even niet denken aan de negatieve piekergedachten. Dit zorgt voor een gezonde en ongedwongen afleiding. Al loop je maar 15 minuten, dan merk je al duidelijk verschil.

 

4. Verzet af en toe je zinnenrieger-

Ga eens iets totaal anders doen dan wat je normaliter zou doen. Jij hebt soms vast ook wel eens van die momenten dat je ergens niet op kan komen en hoe harder je nadenkt, hoe minder het lijkt boven te komen. Het beste wat je op zo’n moment kan doen is het even helemaal loslaten en iets totaal anders gaan doen. Als je even met wat anders bezig bent, wil het vaak gebeuren dat het antwoord je dan spontaan te binnen schiet. Door iets anders te doen geef je in werkelijkheid een pauze aan je gedachten. Dit veroorzaakt vaak rust en ruimte in ons mooie bovenkamertje waardoor we opeens alles weer een stuk helderder zien. Natuurlijk werkt deze methode echt niet altijd. Wees dan ook niet boos op jezelf. Ben juist blij met het feit dat je even pauze hebt genomen. Oefening baart kunst, dus blijven proberen helpt echt!

5. Verandering van omgeving 

Soms is je omgeving de oorzaak waardoor je vast zit. Doorbreek dit door je omgeving te veranderen. Dit kan je zowel groots (vakantie) als klein aanpakken (even lekker baantjes trekken in het zwembad of uitwaaien aan het strand). Ga op avontuur. Zoek een plek uit die jou energie geeft en die je inspireert. Luister vooral naar wat jij nodig hebt. Zoek je gezelschap en reuring? Of zoek je juist rust en natuur? Wat je keuze ook is, kies in ieder geval voor de locatie waar jij je prettig bij voelt.

6. Plan piekermomenten in 

Maak per dag een kwartier vrij in je agenda waarop je ongegeneerd mag piekeren. Je mag volledig losgaan en al je negatieve gedachten de vrije loop laten. Komen er gedurende de dag op andere momenten gedachten in je op? Schrijf ze dan op als agendapunt voor je piekermoment. En ga vervolgens weer door met wat je aan het doen was. Op deze manier voorkom je dat je je eigen gevoelens afwijst.
Je neemt ze nu serieus, maar laat ze niet langer je volledige dag beheersen. Door het tussendoor op te schrijven kun je het vaak daarna ook weer loslaten en zijn ze tegen de tijd van je geplande piekermoment al geen issue meer.

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties en een gezond leven. Grenzen stellen en bewaken zijn echter echte vaardigheden. Helaas zijn dit vaardigheden die niet iedereen vanuit huis heeft meegekregen. We kunnen hier en daar ervaring opdoen en aanwijzingen oppikken...

Share This