9 CREATIEVE VOORDELEN VAN TIJD DOORBRENGEN IN DE NATUUR

Net zoals dat creativiteit een natuurlijk onderdeel is van het “mens” zijn. Is tijd buitenshuis doorbrengen de meest moeiteloze en mooiste manier om jouw aangeboren creativiteit te inspireren. Onze creatieve expressies worden instinctiever wanneer we worden ondergedompeld in de stilte van een bos of het verkwikkende zeegezicht van een strand. 

Moeder natuur is rijk aan inspiratie. Veel mensen voelen zich dan ook creatiever en meestal vrij van beperkingen wanneer ze zich in de natuur bevinden. Zelfs de meest resistente schrijvers en kunstenaars vinden dat hun creativiteit wordt versterkt en passie opnieuw wordt aangewakkerd door tijd door te brengen in de natuurlijke wereld. Wanneer je je ongeïnspireerd voelt of een beetje ontkoppeld bent van jouw eigen avontuur, wakker dan je passie en doel weer aan door naar buiten te gaan.

“Ik ga de natuur in om te kalmeren en te herstellen, en om mijn zintuigen op orde te krijgen.”
 John Burroughs (Amerikaans natuuronderzoeker en essayist).

1 OPEN JE OGEN EN KIJK BEWUST

Of je nu in een lokaal parkje in Den Haag bent of in een uitgestrekt weiland. De natuur biedt het vermogen om gevoelens van melancholie, om te zetten in overvloedige creativiteit en oplossingsgericht denken. Moeder natuur heeft haar eigen manier om haar meest spectaculaire gezichten alleen te onthullen wanneer
er weinig ogen zijn. 

Om inspiratie uit de natuur te halen, zul je opmerkzaam moeten zijn. Kijk eens tijdens een wandeling in een tuin, bos of strand bewust naar de bomen en of planten en bloemen die om je heen groeien. Observeer de voorbij vliegende vliegjes, brommende bijtjes en fladderende vlinders.

Leg deze momenten vast en denk aan ze terug wanneer je alleen bent. Hoe meer je met de natuur bezig bent, hoe meer je er inspiratie uit kunt halen. De natuur brengt ons terug in het moment, die van rustige contemplatie. Het stelt ons in staat om te recreëren zonder de meedogenloze eisen van onze hectische wereld. Ons vermogen om onszelf creatief te uiten wordt vergroot wanneer we in volle bewustzijn de details van onze omgeving in ons opnemen. Durf anders te kijken!

Effectiviteit wandelcoaching

2 (HER)VERBINDEN MET ONZE OMGEVING

Alles wat we weten, hebben we geleerd door de natuur om ons heen zorgvuldig te observeren. En toch sluiten we ons steeds dieper op in grote steden en dorpen, waarbij we onze toch al zo kwetsbare verbinding met de natuur nog verder verbreken. Wilde en ongestoorde omgevingen worden kwetsbaarder en ook wij voelen steeds meer de gevolgen van het verder afgesneden zijn van de natuur.

Een studie van Kansas University

stelt dat de meeste mensen te veel tijd binnen doorbrengen. Het onderzoek wees uit dat 90% van deelnemers hun tijd losgekoppeld spendeert van de natuur. Vraag je dan nu zelf eens af hoeveel van jouw vrije tijd jij spendeert achter een digitaal scherm? Leven in deze ‘alternatieve realiteit’ beïnvloedt ons op diepgaande manieren. We raken steeds verder gescheiden van de natuur, omdat we regelmatig in een soort ‘trance’ leven waarin we onze ware aard ontkennen.

We voelen ons steeds meer afgescheiden, ontoereikend en onwaardig. Om ons tegen deze gevoelens te verdedigen, zoeken we buiten onszelf naar iets om de pijn te verzachten. En onze cultuur helpt maar al te graag. Koop meer. Eet meer.
Koop een groter huis, een grotere auto, een grotere hond …

Al deze overconsumptie biedt ons een oplossing op korte termijn (net als een medicijn), maar veroorzaakt langdurige schade aan onze planeet.

In plaats van deze leegte te blijven vullen met ongezonde gewoonten of overconsumptie, kan meer tijd in de natuur doorbrengen deze moderne epidemie verkleinen en ons meer bewust maken van de aarde. Als we de schoonheid van onze planeet leren zien, willen we deze ook beter beschermen.

 

3 CREATIEVE INSPIRATIE

Een goed evenwicht tussen lichaam en geest is belangrijk. Helaas merken steeds meer mensen op dagelijkse basis hoe dat hun evenwicht verstoord wordt door onze veeleisende samenleving.
De natuur helpt ons beter te gronden en in te zien wat voor ons daadwerkelijk belangrijk is. Waar wacht je nog op. Koppel je los van jouw dagelijkse routine en duik de wildernis in. Dit leidt vanzelf tot meer creativiteit & inspiratie.

Natuur onze grootse inspiratiebron voor kunst

Zoals we het gewend zijn om ons lichaam te voeden met gezonde voeding om optimaal te functioneren, helder te denken en te creëren. Zo kun je jouw brein ook voeden met prachtige landschappen, de stilte van bossen, de vergezichten vanaf bergtoppen en de krachten van de oceaan. Even stilstaan ​​en nadenken terwijl we buiten zijn, leert ons om liefdevoller en vrediger te zijn. Vind de verschillende patronen in onze natuur en laat je inspireren. Wie weet ben jij wel onze volgende “Esscher”.

Het observeren van onze prachtige natuur brengt mensen ertoe hun creativiteit veelal te ontwikkelen en te onthullen in de vorm van kunst. Van het schilderen van grotmuren tot het schrijven van haiku-poëzie. Wij “mensen” hebben altijd al inspiratie gezocht en gevonden door moeder natuur, haar seizoenen en natuurlijke wonderen te observeren.

Stress coaching omgeving Den Haag

4 STEMMINGSVERBETERING & STRESSVERLICHTING

Ooit was de natuur ons enige thuis en dit lijkt nog steeds in ons ingebed te zijn. Terugkeren naar de natuur kan daarom ook aanvoelen als thuiskomen. Hoewel onze levens enorm verschillen, resoneert ons brein nog steeds met die van de buitenwereld. Laat je inspireren door natuurlijke omgevingen. Ontkoppel je van de dagelijkse routines. En neem voor de verandering eens de tijd om de cycli van de natuur te observeren en te volgen.

De Universiteit van Essex onderzocht het effect van een simpele wandeling in de natuur versus een wandeling in het winkelcentrum. Na een half uur wandelen in de natuur namen eventuele depressieve gevoelens met 90% af. Mensen gaven aan meer zelfvertrouwen te ervaren. Daarentegen namen de depressieve gevoelens van de mensen die in het winkelcentrum liepen met 22% toe. En zelfs 44% gaf aan een lager gevoel van zelfvertrouwen te hebben (www.gezondnu.nl 2007).

Een studie gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health bevestigt dit: in de buurt zijn van de natuur kan het stressniveau verlagen en ook je mentale gezondheid verbeteren. De studie toont aan dat degenen die dichter bij bomen, gras of bloemen wonen, minder stress, angst en depressie ervaren dan degenen die in een omgeving wonen met minder dan 10 procent boomkruin.

Afbeeldingen van de natuur

Ook als je niet naar buiten kunt (denk aan onze huidige COVID-quarantaines en isolaties) kan je nog steeds profiteren van de voordelen van onze natuur. Een studie van Berto (2005) wees uit dat door het bekijken van afbeeldingen van natuurlijke scènes al een herstellend effect heeft op de cognitieve functie. De prestaties van mensen worden hersteld door afbeeldingen van bomen, velden en heuvels te bekijken. En niet door straten, industriële eenheden of complexe geometrische patronen. Daarom is het een goed idee om jouw werkruimte natuurlijke objecten in te richten. Met zowel echte als kunstmatige planten en foto’s van onze prachtige aarde, creëer je een werkruimte die een kalmerend effect heeft en tegelijkertijd jouw creativiteit stimuleert.

5 INNOVATIEF DENKEN

Carmen Lai Yin Leong van Victoria University of Wellington ontdekte dat verbonden zijn met de natuur geassocieerd wordt met innovatief denken. Het gemak waarmee we ons kunnen losmaken van conventies en op nieuwe manieren over dingen kunnen denken.

“De natuur intrekken gaat vaak gepaard met fysieke eisen (zoals wandelen). Risico’s (zoals verdwalen) en mogelijkheden voor opbeurende ervaringen (zoals het bekijken van een zonsopgang vanaf een bergtop)”, zegt Carmen. “Om verbinding te maken met de natuur moeten mensen daarom ook openstaan ​​voor nieuwe ervaringen en het gevoel van avontuur omarmen. Tegelijkertijd is het van belangrijk voor innovatieve denkers om ruimdenkend te zijn om nieuwe ideeën te omarmen. “

Natuur stimuleert holistisch denkvermogen

Carmen ontdekte ook dat de natuur het holistisch denken verbetert. Hierbij wordt rekening gehouden met de onderlinge verbondenheid van alle onderdelen van een creatief probleem. “Begrip van de natuur leert ons dan ook dat alle dingen in de natuurlijke wereld (inclusief levenscycli en ecosystemen) met elkaar samenhangen. Holistische denkers benadrukken dan ook de onderlinge verbondenheid van ideeën binnen een systeem.” Beiden versterken, hoe kan het ook anders, ons creatieve denkvermogen.

 

9 creatieve voordelen van tijd in de natuur doorbrengen

6 ONTKOPPELEN VAN TECHNOLOGIE

Een onderzoek van de Universiteit van Kansas stelt dat het oplossen van een creatieve, probleemoplossende taak maar liefst met 50 procent toeneemt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is jezelf vier dagen compleet loskoppelen van technologie, en alle tijd doorbrengen in de natuur!

“In de natuur zijn, heeft steeds meer voordelen”

zegt Ruth Ann Atchley. Universitair hoofddocent cognitieve/ klinische psychologie aan de Universiteit van Kansas, die het onderzoek leidde.

Ze denken dat het hoogtepunt bereikt wordt na ongeveer drie dagen volledige afsluiting van de technologische wereld. Dat wil zeggen dat je je mobiele telefoon volledig uitschakelt. iPad thuislaat en niet stiekem zoekt naar een internetverbinding. Dus volledig “ontkoppelen”! Wanneer je voor een langere periode achtereen omringd wordt door die natuurlijke en fascinerende omgeving, en niet meer verbonden bent met welke vorm van technologie dan ook, begin je ook zelf allerlei positieve effecten te zien in hoe jouw brein functioneert.”

Ruth zegt verder dat de constante afleiding en prikkels van het moderne leven een bedreiging vormen. “Ze verzwakken onze talenten en hersenen om het leuke denken en de cognitie te maken waartoe mensen daadwerkelijk toe in staat zijn. Zaken zoals creativiteit, of aardig en genereus zijn, samen met ons vermogen om ons goed te voelen en in een positieve stemming te zijn. De natuur is een plek waar ons lichaam en geest kan rusten, ontspannen en die dreigingsreacties achter zich kan laten.”

7 INSPIRERENDE OCHTENDWANDELING

Vaak gebruiken dichters, schrijvers en kunstenaars de wijsheid en schoonheid van de natuur voor creatieve inspiratie. Velen kiezen ervoor om ’s morgens vroeg de sereniteit en frisse creativiteit te ervaren. Het ritselen van bladeren, het getjilp van vogels en het gekletter van regendruppels zijn enkele van de inspirerende geluiden van de natuur. 

Het maken van wandelingen in de vroege ochtend en het zien opkomen van de allereerste zonnestralen, levert iedere keer opnieuw creatieve inspiratie.

 

 

8 VERBINDING EN SPONTANITEIT

In de taoïstische filosofie wordt de nadruk gelegd op de dualiteit van de natuurlijke krachten. En hoe de microkosmos in ons lichaam de macrokosmos om ons heen in onze wereld weerspiegelt. “Natuur en stilte, suggereren manieren waarop Tao elke dag waarneembaar is. Net zoals de Ouden door de natuur werden geïnspireerd om Tao te zoeken, kunnen we Tao ook beginnen te begrijpen door de wereld om ons heen ”, zegt Ming-Dao Deng, auteur, leraar en krijgskunstenaar.

Moeder Natuur, onze leermeester

Naarmate we meer ontdekken over de wereld waarin we leven, kunnen we haar oneindige mogelijkheden ook gaan verkennen. En ontketenen we onze creativiteit en spontaniteit.
Degenen die Tao volgen, hebben de mensheid altijd als een deel – en een ondergeschikt deel daarvan – van de natuur beschouwd. Observeren van de natuur en begrijpen dat we er deel van uitmaken is het begin van Tao. De natuur is niet helemaal synoniem met Tao, maar het is een groot onderdeel ervan.
Ze houden van de natuur en brengen tijd door in de wildernis. Om te leren van de seizoenen, dieren te bestuderen. En de lessen van de creativiteit van de natuur in zich op te nemen.

9 AUTHENTICITEIT / INDIVIDUALISERING

Persoonlijke ontwikkeling stimuleren we het beste wanneer we de wildernis intrekken. We verbinden ons met onze “eigen wildernis” en ontdekken onze ware aard. Alle maskers die we dragen om anderen te plezieren, geaccepteerd te worden of onze zielen te beschermen mogen we in deze natuurlijke wildernis loslaten. Ervaar de vrijheid van authenticiteit en laat je maskers symbolisch achter in de natuur.

Denk aan natuurlijke elementen, zoals: kwaliteit van het licht. Of temperatuur (warm of koud via je huid). Observeer bewust alle texturen, planten, kleuren en kwaliteiten van jouw omgeving. Voel bewust jouw lichamelijke werking: de bloedstroom door je aderen, het kloppen van je hart en het ritme van jouw ademhaling. Sla deze observaties van jouw natuurlijke binnen- en buitenwereld bewust op.

Door in de natuur te zijn, raak je opnieuw verbonden met jouw ware, authentieke zelf.

 

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen Anno 2024 Grenzen stellen is belangrijk. Echt waar. Het is alsof je een hek om je huis zet, zodat je buurman niet zomaar binnenwandelt om je koffie op te drinken en je krant te lezen. Maar goed, grenzen dus. Ze zijn essentieel voor gezonde relaties en...

Share This