Ontwikkel deze vier gewoonten, ze zijn de moeite waard.

Welke gewoonten ben jij van plan vast te houden?

Voor mij, is dit is een mooie vraag. Misschien wel één van de beste.

Nu ik bijna 39 word, begin ik mij te realiseren dat: “Dat de meeste mensen de eerste helft van hun leven besteden aan het verzamelen van gewoonten. En de tweede helft aan het bepalen van welke gewoonten ze willen bewaren.” Nu ik zelf de top van de heuvel nader, speelt bij mij de vraag op: Welke gewoonten ben ik van plan te behouden?

Sinds ik mijzelf deze vraag heb gesteld, is er geen dag verstreken dat ik er niet meer aan heb gedacht.

Als antwoord zou ik beginnen te zeggen dat er geen volledige herziening nodig is om je leven te veranderen. Wanneer je de drive hebt om het te doen, zijn er bepaalde kleine gewoonten die een enorme impact op je leven kunnen hebben. Sinds ik mijzelf deze vraag heb gesteld, heb ik niet alleen mijn carrière opnieuw uitgevonden. Maar ben ik ook niet eerder in een betere fysieke conditie geweest. De grootste reden hiervoor is dat ik nu prioriteit geef aan onderstaande vier gewoontes.

1. Creëer een omgeving die automatisch goede gewoonten (keuzes) beïnvloed

Een van de trucs die mij hielp om mijn gewoonten te beïnvloeden was mijn omgeving optimaal in te richten. Bijvoorbeeld toen ik besloot met mijn hardloopgewoonte te beginnen, gebruikte ik de truc om mijn hardloopschoenen bij de voordeur te laten staan. Elke keer dat ik erlangs liep, kreeg ik een soort schuldgevoel. Wat mij op zijn beurt weer motiveerde om ze aan te trekken en naar buiten te gaan. Toen ik zelf ontdekte hoe goed dit werkte. Ben ik mij gaan afvragen hoe ik mijn omgeving anders kon inrichten. Zodat ik mijn lichaam en geest nog meer kan motiveren. Leg bijvoorbeeld elke dag een stuk fruit op je bureau neer. Of zorg ervoor dat je een banaan naast je koffiemachine hebt liggen. Je zult de banaan hierdoor sneller eten, omdat hij in het zicht ligt.

Om in het leven te kunnen slagen, moet je soms valsspelen. Zorg ervoor dat ook jij de dingen die jij vaker wilt doen, in het zicht krijgt. De dag dat je een boek begint op te pakken in plaats van een afstandsbediening, is de dag dat jouw omgeving bevestigt optimaal te zijn ingericht. Voor het beïnvloeden in het maken van gewoonten. Automatisch goede keuzes.

2. Wanneer het leven gecompliceerd wordt, doe dan deze eenvoudige oefening

Wanneer we een buitengewoon uitdagende tijd doormaken en angst de overheersende rol begint te spelen is er maar één simpel advies: “Wanneer iemand geen toekomst kan zien, is alles wat diegene nog kan doen het volgende juiste.”

Doe-oefening om deze beslissing gemakkelijker te maken. Neem 5 minuten de tijd om alles op te schrijven wat jou gestresst maakt. Zodra je klaar bent, omcirkel je alle dingen die jij zelf onder controle hebt. Alles waar je geen controle over hebt en buiten jouw macht ligt laat je dan ook geheel buiten beschouwing. Door ze weg te strepen laat je ze makkelijker los en verdwijnen ze ook uit je hoofd. Lees vervolgens de omcirkelde items opnieuw. Kies nu de gemakkelijkste en ga hier als eerste mee aan de slag. Positieve energie is alles. Er zijn maar weinig dingen die jou beter kunnen helpen om dit positieve momentum sneller te creëren dan het behalen van een gemakkelijke overwinning. Lees ook eens: is perfectionisme de vijand van jouw productiviteit?

3. Loop 10 minuten in één richting

Er is mij eens verteld dat de gemakkelijkste manier om 20 minuten te lopen, is door 10 minuten in één richting te lopen en dan om te draaien.

Dit klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Deze eenvoudige strategie speelt tegenwoordig een hoofdrol in mijn go-to-oefening voor nieuwe ideeën. De frisse buitenlucht helpt mij mijn hoofd vaak net helder genoeg te krijgen om mijn mistige gedachten wat duidelijkheid te geven. Neem wat minder vaak de auto als je kunt. Ga naar buiten en loop liever. Beweeg je lichaam. Voel de zon. Er zijn maar weinig gewoontes die effectiever zijn dan vasthouden aan een dagelijkse wandeloefening.

gewoonten

4. Ruim je kledingkast op en geef weg

‘Ga je kast binnen. Pak al je kledingstukken en hang ze allemaal op zodat ze allemaal in dezelfde richting wijzen. Als je klaar bent met het dragen, hang het dan op zodat het de andere kant op wijst. Zodat je een ‘versleten’ kant en een ‘niet gedragen’ kant hebt. Pak na negentig dagen al je ongedragen kleding en geef ze aan iemand die ze wel zal dragen. “

Wanneer het gaat om het vereenvoudigen van mijn kast, is deze oefening een uitkomst. Elk kledingstuk dat ik bezit, dient een doel. Als ik na enige tijd ontdek dat iets niet meer van nut is, doe ik het weg. Ik heb nu die fase in mijn leven bereikt waarin ik mijn leven zo schoon wil als mijn kast. Ik wil dat mijn leven licht van gewicht is. Ik wil omringd zijn door mensen die mij energie geven en mijn tijd besteden aan activiteiten die mij verlichten.

Opgeruimd staat netjes

Het hebben van een schone kast herinnert mij hieraan. Het dient als een herinnering – net als de vraag die aan het begin van dit artikel stond – dat sommige dingen het niet waard zijn om vast te houden. We hebben maar een bepaalde hoeveelheid ruimte in ons leven. Kies ervoor om vast te houden aan dingen die waarde toevoegen aan jouw leven.

Het mooie van alle vier deze gewoonten is dat je ze allemaal zelfstandig kunt doen. Indien je jezelf met regelmaat aan blijft herinneren.

  • Weg met alles wat niet nodig is.
  • Vraag jezelf af wat het volgende is dat jij als bijdrage kunt leveren. Om de wereld net weer een beetje mooier te maken.
  • Start vandaag nog met het opzetten van jouw persoonlijke systeem. Voor het beïnvloeden van het maken van de voor jouw goede keuzes.

 

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen Anno 2024 Grenzen stellen is belangrijk. Echt waar. Het is alsof je een hek om je huis zet, zodat je buurman niet zomaar binnenwandelt om je koffie op te drinken en je krant te lezen. Maar goed, grenzen dus. Ze zijn essentieel voor gezonde relaties en...

Share This