Eigen ruimte innemen, hoe doe ik dat?

Het innemen van je eigen ruimte is een cruciale stap in persoonlijke ontwikkeling. Deze blog onthult het belang van zelfverantwoordelijkheid en moed bij het creëren van een leven dat echt van jou is.

De kracht van zelfverantwoordelijkheid.

“Alleen ik kan mijn eigen ruimte innemen. Niemand anders kan dat doen.” Deze realisatie is een eyeopener. Het betekent dat je niet langer de schuld van levensgebeurtenissen bij anderen kunt leggen. Het erkennen van deze verantwoordelijkheid is de sleutel tot zelfontplooiing.

Je eigen ruimte innemen

Het innemen van je eigen ruimte gaat verder dan alleen persoonlijke groei; het creëert ruimte voor anderen. Dit principe werd duidelijk toen ik besloot mijn baan op te zeggen om me volledig op mijn bedrijf te richten. Dit moedige besluit opende nieuwe deuren voor zowel mijzelf als anderen.

Doe-oefening: welke ruimte neem ik in?

Een Praktische oefening: Om je te helpen je eigen ruimte te onderzoeken, stel ik een doe-oefening voor. Gebruik voorwerpen als symbolen voor je gezinsleden en creëer een visuele representatie van je plaats binnen je gezin van herkomst. Deze oefening biedt inzicht in hoe je je verhoudt tot anderen en helpt bij het identificeren van patronen die je groei kunnen belemmeren.

Doel: Deze oefening helpt je te visualiseren en te begrijpen welke ruimte je inneemt binnen je gezin van herkomst en hoe dit je huidige leven beïnvloedt.

Benodigdheden:

  • Kleine voorwerpen die gezinsleden kunnen representeren (zoals speelgoedfiguren, knikkers, knopen, of natuurlijke objecten zoals stenen of bladeren).
  • Een vlakke, open ruimte zoals een tafel of de vloer.

Stappen:

  1. Verzamel de voorwerpen: Kies voor elk gezinslid een voorwerp. Dit kan iets zijn dat je doet denken aan die persoon of gewoon een willekeurig object dat je prettig vindt.
  2. Creëer de opstelling: Plaats de voorwerpen op de tafel of de vloer. Rangschik ze op een manier die jouw perceptie van de relaties en posities binnen je gezin weerspiegelt. Probeer niet te veel na te denken; laat je gevoelens en intuïtie je leiden.
  3. Neem afstand en observeer: Neem een stap terug en kijk naar de opstelling van een afstandje. Probeer het geheel te overzien zonder te oordelen of te analyseren.
  4. Reflectie: Stel jezelf de volgende vragen en observeer je reacties:
    • Naar wie kijk je het eerst?
    • Wie is zichtbaar en wie niet?
    • Wie staat dichtbij en wie ver weg?
    • Kun je oogcontact maken met elk gezinslid?
    • Wat voel je in je lichaam terwijl je kijkt?
    • Zijn er zaken die je eerder niet opvielen?
    • Zijn er lege plekken of ontbrekende leden?
    • Hoe is de verdeling van ruimte tussen de leden?
  5. Documenteer je inzichten: Schrijf op wat je hebt waargenomen en gevoeld tijdens de oefening. Noteer ook eventuele inzichten of gedachten die naar boven kwamen.
  6. Extra optie voor verdieping: Je kunt deze opstelling ook toepassen op andere gebieden van je leven, zoals je huidige relaties, werkplek, of vriendenkring. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in je interactiepatronen buiten je gezin van herkomst.

Afsluiting: Neem de tijd om te reflecteren op wat deze oefening je heeft laten zien. Overweeg hoe de patronen die je hebt geïdentificeerd je huidige leven beïnvloeden en wat je misschien wilt veranderen of versterken in je relaties en interacties.

Tip: 

Je kunt deze tafelopstelling ook maken voor je huidige relatie, adoptiegezin, pleeggezin, vriendschap of voor een werksituatie waar je middenin zit.
Probeer ook eens de Doe-oefening: Loslaten en verandering. 

Inzicht in je familiesysteem

Systemen, zoals een gezin, beïnvloeden ons vaak onbewust. Door je eigen plek binnen deze systemen te begrijpen, kun je leren om je eigen ruimte in te nemen en te behouden.

Drie principes voorsysteembalans:

  1. Binding: Het gevoel van erbij horen en acceptatie.
  2. Ordening: De natuurlijke volgorde en rollen binnen een systeem.
  3. Balans: De uitwisseling tussen geven en nemen.

 

Hoe weet je of je je eigen ruimte niet inneemt?

Kijk naar terugkerende patronen en gevoelens in je leven. Als je merkt dat je vaak vastloopt in dezelfde situaties, kan dit een teken zijn dat je niet volledig je eigen ruimte inneemt.

Zet de eerste stap

Wil je leren hoe je je eigen ruimte inneemt en een leven van vrijheid, energie en voldoening leidt? Plan nu een gratis kennismakingsgesprek om de eerste stappen te zetten in het nemen van de regie over je leven. Samen zullen we onderzoeken welke patronen je belemmeren en hoe je deze kunt doorbreken.

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties en een gezond leven. Grenzen stellen en bewaken zijn echter echte vaardigheden. Helaas zijn dit vaardigheden die niet iedereen vanuit huis heeft meegekregen. We kunnen hier en daar ervaring opdoen en aanwijzingen oppikken...

Share This