Brand jij op door zelfsabotage?

Er zijn veel oorzaken van werkgerelateerde stress en burn-out. Sommige hebben we niet in de hand. Echter deze 5 zelfsabotage valstrikken kunnen we bestrijden zolang we ons ervan bewust zijn...

Is zelfsabotage gerelateerd aan stress en burn-out?  

Strenge eisen, eindeloze veranderingen en een oneerlijk beleid zijn slechts een paar voorbeelden die bijdragen aan burn-out. Echter, stressvolle werkomgevingen leiden niet als enige tot een burn-out. Telkens wanneer ik een rapport lees waarin staat dat ongeveer 42% van de werknemers van een bedrijf aan een burn-out lijdt, vraag ik mij af: hoe zit het met de andere 58%? Wat doen ze om zichzelf te beschermen? Wat kunnen we hiervan leren?

Om te bepalen of jij risico loopt op een burn-out, adviseer ik je om eerst jouw patronen, ook wel defensieve routines genoemd, goed te bekijken. Slaap je minder? Voel je je prikkelbaarder? Verlies je je concentratievermogen? Drink je alcohol om jezelf af te leiden van jouw stress? Dit zijn allemaal indicatoren dat een burn-out op de loer kan liggen.

Controleer of je in één of meer van de hieronder veelvoorkomende zelfsabotagevallen bent gestonken en gebruik de beschreven tegenmaatregelen om jezelf te beschermen.
De tactiek om uit een burn-out te blijven omvat twee essentiële vaardigheden op het gebied van emotionele intelligentie. Ten eerste helpt zelfbewustzijn je om je defensieve routines van dichtbij te bekijken. Vervolgens zal zelfmanagement je helpen om je gewoonten te veranderen, van destructief naar productief gedrag.

Als Life & Business coach heb ik verschillende mensen gecoacht – die met stress en burn-out verschijnselen worstelen.
Ik heb drie belangrijke punten van mijn klanten geleerd: 

1. dat we allemaal op een andere manier door stressoren worden getriggerd
2. onze perceptie van stressoren varieert
3. hoe we reageren op stress ook opvallend verschillend is.

Met andere woorden, sommige mensen lijken resistent te zijn tegen burn-out. En voor de velen die het risico hebben sneller vast te lopen, in wat ik “zelfsabotage” noem, zijn er eenvoudige oplossingen die kunnen helpen om hier weer uit los te komen.

I have cdo its like ocd

Zelfsabotage valstrikken,

de vijf meest voorkomende

 

1. People-pleaser valstrik

Aanpasbaar zijn en verandering omarmen kan goed zijn voor jou en je carrière. Dat wil zeggen, totdat jij jezelf te veel uitbreidt. Dit is een veelvoorkomende valstrik voor zogenaamde people-pleasers. People-pleasers worden gedreven door de drang om anderen aan te spreken. Of om te vervullen wat zij beschouwen als de verwachtingen die anderen hebben van hen.

Vraag jezelf af: “Komt mijn extreme aanpassingsvermogen voort uit een verlangen om andere mensen te plezieren?” Als het antwoord “ja” is, houd er dan rekening mee dat naleving kosten met zich meebrengt. Jouw flexibiliteit kan in sommige gevallen een superkracht zijn. Het wordt een verplichting als je jouw eigen welzijn opoffert om anderen te plezieren.

Als je de gewoonte hebt om ‘ja’ te zeggen op elk nieuw verzoek, omdat je anderen graag gelukkig wilt maken. Probeer dan eens ‘nee’ te zeggen. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Begin met projecten met een lage inzet. Probeer beter grenzen te stellen om jouw oplaadtijd te beschermen. En wees zowel tegen jezelf als tegen jouw manager duidelijk wanneer je wel en niet bereid bent overuren te maken.

2. Perfectionistische valstrik

“Perfectie is de vijand van vooruitgang.” Dit is een citaat dat vaak wordt toegeschreven aan Winston Churchill. Perfectie is misschien ook wel de vijand van ons welzijn. Hoge eisen stellen aan onszelf is een belangrijk onderdeel van succes. Problemen komen echter naar boven wanneer die normen steeds onbereikbaarder worden. Of wanneer we in alle delen van ons leven te veel van onszelf verwachten. We raken dubbel in de val als we beginnen te geloven dat anderen om ons heen perfect zijn en dat wij dat ook moeten zijn.

Als je merkt dat je in de perfectionistische val zit, vraag jezelf dan af: “Hoe kan ik dingen voor elkaar krijgen zonder dat de zware last ervan perfect moet zijn?” Probeer aardig en vergevingsgezind voor jezelf te zijn. Het is een natuurlijke reactie om hard voor onszelf te zijn als we ons realiseren dat we onze weg naar welzijn in de weg zitten. Vergeet de zelfbeschuldiging. Je voelt je er alleen maar slechter door.

3. Bedrieger-syndroom valstrikDe bedrieger-

We leggen extra druk op onszelf als we vergelijkingen maken met anderen of als we ons ondergeschikt voelen aan ons werk. In combinatie met de perfectionistische valstrik lopen mensen die lijden aan het bedriegersyndroom een ​​aanzienlijk hoger risico op overwerk.

Om uit deze valstrik te komen, begin je met het erkennen van jouw gevoel van ontoereikendheid en het opnieuw formuleren van jouw zelfreflectie. Om jezelf te versterken in de strijd tegen een burn-out, helpt het om van meer zelfcompassie – en niet slopende zelfkritiek – een gewoonte maken.

4. Overbetrokkenheidsvalstrik

Zelfs mensen die van hun werk houden, lopen het risico op een burn-out. We storten ons in werk, waardoor we ons betrokken en gelukkig voelen. Langzaamaan beginnen we tijd op te offeren die we besteden aan dingen die ons opladen, zoals tijd met het gezin, lichaamsbeweging en bijna altijd slapen.

Om jezelf uit deze val te bevrijden, moet je eerst overwegen of je jezelf te hard pusht. Probeer duidelijke grenzen te stellen wanneer je werkt, zodat je kunt genieten van de voordelen van het nastreven van een passie buiten het werk.

5. De “ik kan er niets aan doen” -valstrik.

Onderzoekspsychologen hebben aangetoond dat individuen de neiging hebben om op twee verschillende manieren met stressfactoren om te gaan. ‘Probleemgerichte‘ coping helpt ons om te gaan met stressfactoren waarover we denken controle te hebben. Deze omvatten de hoeveelheid extra werk die we bereidwillig op ons nemen, deadlines die we kunnen wijzigen of onderhandelen, en andere werk gerelateerde problemen die ’te doorgronden’ zijn. Als we denken dat we weinig of geen controle hebben over een stressfactor, gaan we meestal over op ‘emotiegerichte‘ coping. We gebruiken dit regelmatig wanneer we te zwaar worden belast.  Bijvoorbeeld met werk, deadlines en andere spanningen. Die, ondanks onze beste pogingen, inflexibel zijn of anderszins niet in onze handen zijn. Mensen die veel tijd besteden aan emotiegerichte coping (d.w.z. omgaan met onze emoties als we denken dat we iets niet onder controle hebben) lopen een aanzienlijk hoger risico op burn-out.

Als je merkt dat je vastzit in deze val, daag dan je overtuiging uit. Over welke aspecten van jouw realiteit je wel of niet controle hebt. Denk na over de specifieke dingen die jou stress bezorgen en vraag jezelf af: “Is deze deadline zo rigide als ik denk dat hij is?” Vervolgens: “Welke stappen kan ik ondernemen om over deze deadline te onderhandelen?” Alle stappen die jij neemt om meer controle te hebben, zullen jou helpen om je minder opgebrand te laten voelen.

Accepteer de onvolkomenheden van het leven.

Zelfs als werk ons ​​vervult en aansluit bij ons persoonlijke doel, kan het vallen in deze valkuilen bijdragen aan stress en burn-out. Steeds meer studies tonen aan dat mindfulness-oefeningen en wandelen in de natuur ons kunnen helpen stress te bestrijden. Toch maken de meesten van ons zich nog altijd schuldig aan het feit dat we door ons drukke leven onszelf in de weg staan. ​​Let goed op of jouw gedachten, gevoelens en gedrag jouw stress versterken. En toets of jouw gevoel van controle over jouw werk-privé-integratie in gevaar brengen.

Organisaties zullen hun belangrijkste oorzaken van burn-out moeten blijven onderzoeken en oplossen. Leidinggevenden mogen beter naar het leed van hun teams blijven luisteren. Om het lijden te helpen verlichten. En in de tussentijd kunnen we onderstaande tips gebruiken om te leren veerkrachtig te zijn.

Om zelfsabotage te overwinnen, moeten we uiteindelijk leren om niet te streng voor onszelf te zijn. Accepteer de onvolkomenheden van het leven terwijl je je realiseert dat ze het goede en de schoonheid niet uit het leven wegnemen. Omarm kleine vooruitgang. Omarm de kleine overwinningen. Heb geduld met jezelf. Dat is alles wat je ooit echt van jezelf kunt vragen.

Meer Blogs & Artikelen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Zeg maar dag tegen negatieve denkpatronen

Negatieve denkpatronen, daar worstelt iedereen weleens mee. Als er één vaardigheid is waar je het komende decennium actief aan wilt werken, is het wel positief denken. Altijd op zoek naar meer of het hoogst haalbare kan namelijk behoorlijk vermoeiend en...

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Omgaan met kritiek en goedbedoelde adviezen

Kritiek op social media Op social media worden we dagelijks bestookt met kritiek. Met als gevolg dat we alleen nog dingen posten waarin alles mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Fake it until you make it, maar laat vooral niet zien hoe saai jouw leventje...

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen en bewaken: 9 handige tips die écht werken

Grenzen stellen Anno 2024 Grenzen stellen is belangrijk. Echt waar. Het is alsof je een hek om je huis zet, zodat je buurman niet zomaar binnenwandelt om je koffie op te drinken en je krant te lezen. Maar goed, grenzen dus. Ze zijn essentieel voor gezonde relaties en...

Share This