Brand jij op door zelfsabotage?

Zelfsabotage kan een sluipend probleem zijn dat je ongezien richting stress en uiteindelijk burn-out duwt. Misschien herken je jezelf in een situatie waarin je vastzit in destructieve patronen die je vooruitgang en welzijn belemmeren. Hoewel er veel externe oorzaken zijn van stress en burn-out, is zelfsabotage iets dat je kunt herkennen en aanpakken. In deze blog leer je hoe je zelfsabotage kunt herkennen en bestrijden, zodat je stress kunt verminderen en een burn-out kunt voorkomen.

Is zelfsabotage gerelateerd aan stress en burn-out?  

Kort gezegd: ja. Zelfsabotage speelt vaak een grote rol bij stress en burn-out. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van hoe hun eigen gedrag bijdraagt aan hun stressniveau. Door jezelf te saboteren, maak je de situatie vaak erger dan nodig is. Dit kan variëren van perfectionisme tot het vermijden van confrontaties of het overmatig pleasen van anderen. Het goede nieuws? Als je de valkuilen van zelfsabotage herkent, kun je stappen ondernemen om ze te vermijden en zo stress en burn-out voorkomen.

Vijf veelvoorkomende valstrikken van zelfsabotage

Hieronder staan vijf veelvoorkomende vormen van zelfsabotage die kunnen bijdragen aan stress en burn-out. Herken je jezelf in een van deze patronen? Lees dan verder om te ontdekken hoe je deze valkuilen kunt vermijden.

1. People-pleaser zelfsabotage valstrik

Ben jij iemand die het moeilijk vindt om nee te zeggen? Als je voortdurend probeert anderen tevreden te stellen, loop je het risico jezelf uit te putten. Het is essentieel om grenzen te stellen en jezelf prioriteit te geven. Vraag jezelf af: “Doe ik dit om anderen te plezieren, ten koste van mijn eigen welzijn?” Als het antwoord ja is, begin dan met kleine stappen om vaker nee te zeggen en zorg voor je eigen oplaadtijd.

2. Perfectionistische zelfsabotage valstrik

Perfectie nastreven kan verlammend werken. Het is belangrijk om te beseffen dat perfectie onbereikbaar is en dat het nastreven ervan je meer kwaad dan goed kan doen. Probeer jezelf toe te staan om fouten te maken en zie ze als leermomenten. Dit kan stress verminderen en je helpen om realistischere verwachtingen van jezelf te hebben. Lees ook eens: Is perfectionisme de vijand van jouw productivieit? 

3. Bedrieger-syndroom zelfsabotage valstrikDe bedrieger-

Voel je je soms een bedrieger, alsof je niet echt op je plek bent in je werk of leven? Dit gevoel van ontoereikendheid kan je in een vicieuze cirkel van overwerk en zelftwijfel storten. Herken dit patroon en werk aan het versterken van je zelfcompassie. Onthoud: iedereen maakt fouten, en dat maakt je niet minder waard. 

4. Overbetrokkenheids zelfsabotage valstrik

Te veel betrokken zijn bij je werk kan ten koste gaan van andere belangrijke aspecten van je leven, zoals ontspanning en sociale contacten. Zorg ervoor dat je tijd reserveert voor activiteiten buiten je werk die je energie geven en helpen opladen. Zet duidelijke grenzen om te voorkomen dat je jezelf uitput.

5. De “ik kan er niets aan doen” zelfsabotage valstrik

Wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over stressfactoren, is de neiging groot om je erbij neer te leggen. Maar vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Probeer je perspectief te veranderen en zoek naar kleine dingen waar je wel invloed op hebt. Deze proactieve houding kan je helpen om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen.

Zelfsabotage voorkomen

Zelfsabotage en burn-out voorkomen. Wat kun je zelf doen?

Zelfs als werk ons ​​vervult en aansluit bij ons persoonlijke doel, kan het vallen in deze valkuilen bijdragen aan stress en burn-out. Steeds meer studies tonen aan dat mindfulness-oefeningen en wandelen in de natuur ons kunnen helpen stress te bestrijden. Toch maken de meesten van ons zich nog altijd schuldig aan het feit dat we door ons drukke leven onszelf in de weg staan. ​​Let goed op of jouw gedachten, gevoelens en gedrag jouw stress versterken. En toets of jouw gevoel van controle over jouw werk-privé-integratie in gevaar brengen.

Organisaties zullen hun belangrijkste oorzaken van burn-out moeten blijven onderzoeken en oplossen. Leidinggevenden mogen beter naar het leed van hun teams blijven luisteren. Om het lijden te helpen verlichten. En in de tussentijd kunnen we onderstaande tips gebruiken om te leren veerkrachtig te zijn.

Om zelfsabotage te overwinnen, moeten we uiteindelijk leren om niet te streng voor onszelf te zijn. Accepteer de onvolkomenheden van het leven terwijl je je realiseert dat ze het goede en de schoonheid niet uit het leven wegnemen. Omarm kleine vooruitgang. Omarm de kleine overwinningen. Heb geduld met jezelf. Dat is alles wat je ooit echt van jezelf kunt vragen.

Op zoek naar ondersteuning

Als je merkt dat je moeite hebt om zelfsabotage te overwinnen of als je al tekenen van burn-out ervaart, is het wellicht tijd om professionele hulp te overwegen. Als Coach help ik je graag om je saboterende patronen te herkennen en te doorbreken, zodat je weer met vertrouwen en energie vooruit kunt. Lees hier meer over het herstellen van een burn-out of chronische werkstress.

Kijk ook eens bij stress coaching en overweeg een stress coaching traject als je behoefte hebt aan begeleiding bij het voorkomen van stress en burn-out. Samen kunnen we werken aan het versterken van je zelfbewustzijn en zelfmanagement, zodat je niet langer vastloopt in patronen van zelfsabotage.